<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sähkötekniikan myynti jatkaa kasvuaan

Featured Image

Vuoden ensimmäisen puoliskon sähköteknisen tukkumyynnin arvoksi laskettiin 659 miljoonaa euroa. Se on 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022 vastaavalla jaksolla, kertoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tuore tilasto.

KUVA2_STK_tukkutilasto_2023_Q2_600

Ensimmäisen vuosineljänneksen myynti oli arvoltaan kaikkein aikojen suurin aloitus vuodelle. Vuoden toisella neljänneksellä myynnin arvo oli 0,4 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 vastaavalla jaksolla, mutta silti tämäkin vuosineljännes oli myynniltään kaikkien aikojen neljänneksi suurin.

- Kumulatiivisesti alkuvuosi pysyi kuusi prosenttia plussalla. Tässä talouden epävarmuustilanteessa pidän tätä alaltamme hyvänä suorituksena. Suomessa aloitettujen ja valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni 24 prosenttia helmi-huhtikuussa 2023 verrattuna edellisvuoteen. Uudisrakentamisen hidastuminen tulee heijastumaan sähköteknisten tuotteiden myyntiin viipeellä. Toimialammehan on olennainen tekijä myös energiahankkeissa ja liikenneinframme uusiutumisessa, mikä varmasti näkyy näissä positiivisissa luvuissamme.  Koko uusiutuvan energian rakentamisvauhti ei vaikuta tilastoihimme, koska kaikki tavarantoimitukset suurhankkeisiin eivät kulje tukkuketjun kautta, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen kertoo. 

Aurinkosähköön liittyvien tuotteiden myynnin kasvu jatkui tälläkin vuosineljänneksellä. Kasvavia tuoteryhmiä tilastossa olivat erityisesti energiatehokkuuteen ja rakennusten älykkyyteen liittyvät valaistuksen ja lämmityksen säätökojeet ja valaisimet.

- Sähköteknisen kaupan ala odottaa innolla hallitusohjelmassa luvattua energia- ja ilmastostrategiaa, jonka keskeisenä osana on teollisuuden puhtaan siirtymän ja investointien edistäminen. Alamme yrityksillä on jo tarjota innovaatioita ja ratkaisuja – nyt on vain vahvistettava ennakoitavissa olevaa investointiympäristöä, jotta strategioista ja niiden hyödyistä Suomelle tulee totta, STK:n hallituksen puheenjohtaja, Sonepar Suomi Oy:n toimitusjohtaja Mika Höijer painottaa.