<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 

Liiton historiaa

 

mustakirja
valaisinkauppa
varasto
snro_komitea

 

 1920-luku
       

Lukuisia kotimaisia sähköalan yrityksiä ja sähköasennusta tehneitä sähköliikkeitä perustettiin. Suuri kansallinen voimanponnistus oli Imatran voimalaitoksen rakentaminen ja voimalinjan vetäminen sieltä Turkuun. Sähkötukkuina toimineet yritykset perustivat Sähkötukkuliikkeiden Luottotietotoimiston. Suomessa neljännes kodeista sai sähköt.

 
       

 1930-luku
       

Yksitoista sähköalan yritystä rekisteröi Elektriska Grossistförbundet i Finland rf – Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry:n  27.3.1931. Perustettu liitto - SSTL - pyrki pyrki turvaamaan ja valvomaan luotonantoa sähköliikkeille. 

 
       

 1940-luku
       

Sota-aikana oli ankara pula tavaroista ja ulkomaanvaluutasta. Kansanhuoltoministeriön pyynnöstä SSTL valmisti sähkötarvikkeiden hinnaston.

 
       

 1950-luku
       

Sähkötarvikkeiden hinnasto laajeni ja se sai mustat rengaskannet. Sisäsivuilla oli kuvia sähkötarvikkeista ja tarvikenumerointi. Hinnastoa alettiin kutsua Mustaksi kirjaksi. Siitä tuli legendaarinen käsite. SSTL:n rooli sähkötukkukaupassa korostui ja liitto rekisteröityi julkiseksi kartelliksi. Koventunut kilpailu toi säröjä alan sisäiseen sääntelyyn, ja halpatuonti Itä-Euroopasta kasvoi.

 
       

 1970-luku
       

SSTL loi uuden sähkönumeroinnin, jonka sähkötukut ja sähköteollisuus ottivat käyttöönsä. Jokaiselle uudelle kotimaiselle sähköasennustarvikkeelle piti hakea sähkönumero SSTL:n rekisteristä. Vuosikymmenen alussa sähkötarvikkeiden nimikkeitä oli 48 000.

 
       

 1990-luku
       

Kilpailuvirasto totesi, että Musta kirja on kartelli, ja se oli lopetettava. SSTL luopui yhtenäishinnoittelusta ja muutti kirjan tuoteluetteloksi ilman hintatietoja. Ala koki laman myötä suuria muutoksia. Suomalaiset laajensivat toimintaansa Baltiassa ja Venäjällä, ja SSTL toimitti Mustasta kirjasta useita kieliversioita.

Eurooppalaiset sähkötukkualan suuryritykset laajentuivat Suomeen ja ostivat kotimaisia yrityksiä. Tietokoneet ja mobiililaitteet alkoivat yleistyä. Sähkötukkuala panosti tietotekniikkaan kuten EDI- ja internet-pohjaiseen kaupankäyntiin.

 
       

 2000-luku
       

Liitto on kehittynyt asiantuntijaorganisaatioksi. Tärkeimpiä tehtäviä ovat sähkönumerorekisterin ylläpitäminen ja Sähkönumerot.fi-verkkopalvelun kehittäminen sekä Mustan kirjan julkaiseminen.

 
       

 2010-luku
       

2011 Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto muutti nimensä Sähköteknisen Kaupan Liitoksi (STK). Uusi nimi kertoo liiton roolista koko toimitusketjun kilpailukyvyn edistäjänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Vuonna 2015 otettiin Sähkönumerot.fi-tuotetietopalvelussa käyttöön tuotteen teknisten tietojen ilmoittamiseen käytetty ETIM-standardi, joka oli siinä vaiheessa käytössä 15 maassa.

2010-luvun lopussa Sähkönumerot.fi-palvelussa on jo kaikkiaan puolen miljoonan sähkötarvikkeen tuotetiedot.