<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Digitaalinen tuotetieto - rakentamisen tulevaisuus


Vakioitu digitaalinen tuotetieto on valmistajan, maahantuojan, tukun, suunnittelijan, rakennuttajan ja urakoitsijan saatavilla ja hyödynnettävissä. Yhä useammin sen hyödyt ulottuvat kiinteistön omistajien ja huollon käyttöön sekä ennen pitkään koko rakennuksen kierrätykseen.


 

suunnittelija_tyopoyta

 

Miksi ja kenelle tuotetieto on olemassa?

Tuotetiedolla voidaan yksilöidä tietyn tuotteen tarkat ominaisuudet ja säädösten mukaisuus. Standardoitu tuotetietorakenne mahdollistaa tarkan ja yksiselitteisen tuotetietojen välittämisen eri sovellusten välillä, mikä nostaa tuotetietojen laatua sekä helpottaa tuotetietojen välittämistä toimitusketjussa – kaikille osapuolille ja milloin tahansa.

Sähkönumerot.fi-palvelussa on määritelty kaikille tuotteille yhteiset tiedot, jonka lisäksi tuotetietoihin täytetään tärkeät tekniset ominaisuudet kansainvälisen ETIM-standardin mukaisesti. Näiden kattavien tuotetietojen avulla voidaan hakea ja löytää juuri oikeat tekniset ominaisuudet omaava tuote. Palvelun tuotetiedot täyttää valmistaja tai maahantuoja ja tietoja hyödyntävät mm. talotekniikan tukkukaupat, suunnittelijat ja urakoitsijat.

Tuotetieto kiinnostaa yhä enemmän myös lainsäätäjiä Suomessa ja EU:ssa. Pyrkimykset vastuullisuuteen ja kiertotalouteen edellyttävät ympäristötietoja rakennustuotteissa käytetyistä metalleista, muoveista ja kemikaaleista sekä niiden tuotannon aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Kun tuotteen sisältö ja vaikutukset tunnetaan ja tieto välitetään läpinäkyvästi, hyödyt ulottuvat silloin koko rakennuksen elinkaaren loppuun ja sen komponenttien ja raaka-aineiden uudelleenkäyttöön asti.

Yhtenäinen digitaalinen tuotetieto

Sähköisen talotekniikan ala on käyttänyt vakioitua tuotetietoa digitaalisena jo parikymmentä vuotta. Kun valmistaja tai maahantuoja on tallentanut tuotteen kaupalliset ja tekniset tiedot tuoteluokittelun ja standardien (ETIM) mukaisesti tietojärjestelmään, tiedot ovat heti tukkukaupan, suunnittelijan ja urakoitsijan saatavilla ja hyödynnettävissä. Sen ansiosta säästetään aikaa ja rahaa verrattuna tilanteeseen, jossa tuotetietoa siirreltäisiin käsityönä ja jossa tietoja pitäisi hakea eri tahojen omista järjestelmistä eri koodeilla.

Digitaalisena tuotetieto siirtyy rajapinnan kautta alan muihin järjestelmiin virheittä, ja tuotekoodilla – sähkötuotteiden kohdalla sähkönumeron ja LVI-tuotteiden kohdalla LVI-numeron perusteella – voi helposti välittää tiedon esimerkiksi poistuneen tuotteen korvaavasta, vastaavien ominaisuuksien saatavilla olevasta tuotteesta. Tästä on hyötyä kiinteistön huolto- ja korjaustöissä.

Yhtenäinen_data_AdobeStock_227747476

 

Digitaalisen tuotetiedon lähde - Sähkönumerot.fi

 

Miten digitaaliseen tuotetietoon pääsee käsiksi?

Yleishyödyllisen Sähköteknisen kaupan liiton (STK ry) ylläpitämässä tuotetietopalvelussa on sähköteknisten tuotteiden tuotetietoja yli 600 000 rakentamisen ja infrarakentamisen tuotteesta. Tämän digitaalisen tuotedatan saa helposti integroitua omiin järjestelmiin tai ohjelmistoihin rajapinnan kautta. Näin ajantasaisen lisätiedon saaminen on nopeaa missä tahansa projektin vaiheessa.

Rajapinnan lisäksi tuotetietoon pääsee käsiksi Sähkönumerot.fi-palvelussa, jossa on hyödyllisiä työkaluja tuotteiden hakuun, vertailuun, asennusohjeisiin ja valintojen välittämiseen rakennushankkeen eri osapuolille.

Kysy lisää tuotetiedon hyödyntämisestä

stkliitto-logo_600
sahkonumerot_fi_300x35px
ETIM Finland_770x324