<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Latauslaitteiden myynti laski 13,5 % alkuvuonna

Featured Image

Kiinteistöissä käytettäviä sähköautojen latauslaitteita myytiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5636 kappaletta. Se on 13,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin samalla jaksolla, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) tilasto.

Peruslatauslaitteiden myynnin jakautuminen eri teholuokkien kesken osoittaa tehokkaan latauksen suosion jatkuvan. Maksimiteholtaan 22 kW laitteiden myynti oli 2288 kappaletta ja ylitti 0,4 prosentilla edellisvuoden vastaavan jakson myynnin.

Teholtaan 11 kW laitteiden myynti puolestaan pieneni 17,8 prosenttia 1333 kappaleeseen. Alempitehoisten 7,4 kW ja 3,7 kW peruslatauslaitteiden myynti pysähtyi lähes kokonaan ja jäi vain muutamiin kappaleisiin.

- Tehokkaimpien peruslatauslaitteiden myynti jatkui samalla tasolla kuin viime vuonna, vaikka kaiken sähkötekniikan tukkumyynti kokonaisuudessaan laski viidenneksellä ensimmäisellä kvartaalilla. Tämä kertoo ladattavan autokannan kasvun pitävän kysyntää yllä, arvioi STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

- Viime vuoden lopussa päättynyt ARAn avustus ehti tuoda toimisto- ja asuintaloyhtiöille latauspisteen tai siihen valmiuden jo 83 000 autopaikalle ja aikaansai muutamassa vuodessa lähes miljoonan euron yksityiset investoinnit. Ihmettelen, miksei maan hallitus enää käytä tepsiväksi havaittua keinoa ja osoita budjetissa määrärahaa koti- ja toimipaikkalatauksen kannusteisiin.

Julkisten rakennusten yhteyteen tulee asentaa autolle latauspiste vielä tämän vuoden aikana, mikäli rakennuksessa tai samalla kiinteistöllä on yli 20 pysäköintipaikkaa.

- Tieto uudesta asetuksesta ja sen valvonnasta on vihdoin kiirimässä kuntiin ja seurakuntiin herätellen niitä toimimaan. Uskon, että se tulee näkymään myös latauslaitteiden myyntitilastossa tämän vuoden mittaan, Muhonen ennakoi.

Kuva3_Peruslatauslaitteet_kpl_2024_Q1_STK_600

Kuva2_Peruslatauslaitteet_jakauma_2024_Q1_STK_600