Tukkumyynti nousi 9,4 prosenttia toisella neljänneksellä

Featured Image

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynti kasvoi tämän vuoden toisella neljänneksellä huimat 9,4 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan kauteen, kertoo alan etujärjestö Sähköteknisen Kaupan Liiton juuri valmistunut tukkumyyntitilasto.

Ensimmäisen vuosineljänneksen negatiivisen kehityksen jälkeen toinen kvartaali rikkoi oman aiemman euromääräisen ennätyksensä ja nosti koko puolivuotiskauden uuteen ennätykseen. Vuoden alusta tarkasteltuna myynti kasvoi 3,2 prosenttia.

- Kasvuluvut kertovat erittäin vilkkaasta markkinatilanteesta sekä Suomessa että kansainvälisesti, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) puheenjohtaja, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

- Investoinnit puhtaampaan ympäristöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen näkyvät julkisen talouden toimissa, kuten sähköistyvässä liikenteessä ja sähköntuotannossa aurinkoenergialla tai tuulivoimalla. Sama trendi on takana kuluttajakysynnässä, joka kohdistuu esimerkiksi lämpöpumppuihin.

- Vertailukohtana käytetty koronavuoden 2020 vaimea toinen kvartaali ei selitä tämän hetken kasvulukua kuin osittain, sanoo STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

- Ympäristömme teknistyy, kun kodeissa ja laitoksissa pyritään energiatehokkuuteen ja kun liikennejärjestelmämme ja energiajärjestelmämme ovat uudistumassa. Kiinteistöjen ja infran rakentajat ovat ottaneet sähköistymisen mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjunnassa tosissaan, mihin suuntaan ohjaa toki myös sääntely.

- Kannan huolta lähinnä siitä, riittääkö meillä jatkossakin osaavaa työvoimaa, kuten suunnittelijoita, myyjiä ja tekijöitä sähköistymisen eri osa-alueille, Muhonen sanoo.

STK:n tuottamassa tukkumyyntitilastossa liukuva 12 kuukauden myynnin muutos oli +2,8 prosenttia. Työpäiväkohtaisen myynnin muutos oli toisella kvartaalilla +7,6 prosenttia (korjattu 7.7.) verrattuna viime vuoden vastaavan kauden myyntilukuihin.

sähkötukkuliikkeiden myynnin muutos neljännesvuosittain 2_2021 v2


Lisätiedot:
Martti Forss, hallituksen puheenjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK), toimitusjohtaja, Onninen Oy, puh. 0400 840598, martti.forss(at)onninen.com

Sallamaari Muhonen, toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK), puh. 044 3010640, sallamaari.muhonen(at)stkliitto.fi


Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) edustaa sähköteknisten tuotteiden valmistajia, maahantuojia ja tukkuliikkeitä. Liitto edistää alan kehitystä ja vaikuttavuutta sekä tuottaa digitaalisia palveluja, kuten 600 000 sähköteknisen tuotteen vakioidut tuotetiedot sisältävä Sähkönumerot.fi. Lue lisää www.stkliitto.fi