<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kuntapäättäjä - älä ohita tätä verotulon lähdettä!

Featured Image

Kunnille on avautumassa mittava vakaa tulonlähde tuulivoimapuistojen kiinteistöverosta. Viime vuoden lopussa toiminnassa oli kaikkiaan 821 tuulivoimalaa. Rakenteilla on 461 maatuulivoimalaa ja suunnitteilla 3628.

Olitpa ilmastonmuutoksesta mitä mieltä tahansa, älä kuntapäättäjänä ohita tätä verotulon lähdettä!

Paljonko kunnille olisi tarjolla kiinteistöverotuottoja, mikäli nyt suunnitteilla olevat maatuulivoimalat toteutuisivat?

Tuulipuistossa sijaitsevan maatuulivoimalan kiinteistöveron tuoton arvioidaan olevan 400 000 euroa sen elinkaaren aikana. Tämä tarkoittaa suunnitteilla olevien hankkeiden osalta 1,45 miljardia euroa. Jos jaamme voimalan tuoton esimerkiksi 20 vuoden elinkaarelle, on kunnille tarjolla yhteensä yli 72 miljoonaa euroa vuodessa.

Nämä kiinteistöverot ovat tarjolla useimmiten pienille kunnille, joiden taloudelle niillä on erityisen suuri merkitys. Jo nyt maatuulivoimalat tuottavat merkittävää kiinteistöveroa kunnille kuten Kalajoki, Raahe ja Ii – kullekin viime vuonna reilusti yli miljoona euroa.

Tuleva kuntapäättäjä, ota tarjolla olevat verohyödyt huomioon harkitessasi voimalapäätöstä. Jos maakuntakaava mahdollistaa kunnan alueelle tuulivoimapuiston ja hankkeella on jo kiinnostuneet sijoittajat ja toteuttajat, on sinulla mahdollisuus vaikuttaa ratkaisevasti kuntasi talouteen ja kykyyn tuottaa entistä parempia palveluja.

Katso myös muut neljä teemaa, joilla STK evästää tulevia kuntapäättäjiä täältä