<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Alkuvuoden tukkumyynti +13,8 aurinkosähkön nostamana

Featured Image

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana oli 319 miljoonaa euroa. Se on 13,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tilasto.

Ensimmäisen vuosineljänneksen myynti rikkoi aiemmat ennätykset, ja oli arvoltaan kaikkein aikojen suurin aloitus vuodelle.

- Toimialamme ei voi muuta kuin olla tyytyväinen alkuvuoteen, sanoo STK:n hallituksen puheenjohtaja, Sonepar Suomi Oy:n toimitusjohtaja Mika Höijer.
 
- Yhteiskuntamme sähköistyy, kärjessään varsinkin aurinkosähköön ja vihreään siirtymään liittyvät tuotteet ja palvelut. Rakennusteollisuudessa saattaa olla edessä pieniä haasteita, mutta pitkällä tähtäimellä sähköala jatkaa voittokulkuaan.

KUVA2_STK_tukkutilasto_2023_Q1_tuoteryhmittain_600


Tuoteryhmittäin tarkasteltaessa suurimpia olivat viime vuosien tapaan johtimet ja valaisimet. Yllättäjäksi tilastossa nousi nyt tuoteryhmä nimeltä muut, jonka myynnin arvo yli kaksinkertaistui viime vuodesta. Siihen merkittävimpinä sisältyvät aurinkosähköjärjestelmien laitteiden ja komponenttien myyntiluvut.

- Huima kiinnostus aurinkosähköön on nyt selvästi muuttumassa investoinneiksi. Niiden kohteina ovat sekä kiinteistöjen järjestelmät että isommat aurinkovoimalat. Aurinko tulee olemaan tärkeä lähde päästöttömästi tuotetulle sähkölle myös meillä Suomessa, ja kasvu on vasta alussa, arvioi STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

Uusiutuvan sähköenergian lisäksi ensimmäisellä vuosineljänneksellä on panostettu energiatehokkuuteen, sillä tilastossa ohjaus- ja säätökojeet -tuoteryhmän myynti nousi viidenneksellä edellisvuoteen verrattuna.

KUVA1_STK_tukkutilasto_2023_Q1_yhteensa_600-1