<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=914499939526844&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vielä ehtii hakea latausinfra-avustuksia!

Featured Image

Erittäin suosittuun asuinrakennuksille tarkoitettuun sähköautojen latausinfra-avustukseen ehdotetaan tälle vuodelle 9,5 miljoonan euron lisämäärärahaa. Jos eduskunta hyväksyy lisätalousarvion, uusille avustushakemuksille olisi myönnettävissä vielä noin 5,5 miljoonaa euroa. Eduskunta tekee päätöksen lisätalousarvion hyväksymisestä myöhemmin tänä vuonna.

Työpaikkojen latauspisteavustuksessa on noin 80 000 euroa määrärahaa vapaana uusille saapuville hakemuksille.

Avustushakemuksia voi toimittaa molempiin latausavustuksiin ARAn verkkoasioinnissa tai lähettämällä avustushakemuksen sähköpostitse. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ja avustusehdot täyttäville hankkeille myönnetään avustusta niin kauan kuin määrärahaa on jäljellä. Lisätietoa hakemisesta saa ARAn verkkosivuilta osoitteesta www.ara.fi.

Tästä mahdollisuudesta kannattaa nyt vinkata asiakkailleen. Hallituksen talousarvioehdotuksessa vuodelle 2024 nimittäin ei enää jatketa sähköautojen latausinfra-avustusta eikä työpaikkojen latauspisteavustusta ollenkaan. Päätöksen avustuksien jatkosta tekee eduskunta.

Tähän mennessä valmiina 67 000 latausvalmiutta

ARAn avustusta asuinkiinteistöjen ja pysäköintiyhtiöiden latausinfraan on myönnetty vuodesta 2018 alkaen. Työpaikkakiinteistöjen avustusohjelma käynnistyi vuonna 2022. Latausinfra-avustuksiin on budjetoitu ennen vuotta 2023 yhteensä lähes 48 miljoonaa euroa.  

Latausinfra-avustuksia on tähän mennessä myönnetty yli 3 000 kohteeseen. Kohteissa toteutetaan yhteensä noin 67 000 latausvalmiutta, ja niistä merkittävään osaan asennetaan myös latauslaite.

Avustusten vaikutus tutkitaan

Keväällä 2023 käynnistyi avustusten vaikuttavuutta tutkiva LATAAVA-hanke. Sen toteuttavat Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön kanssa. Hankkeessa tuotetaan tietoa sähköautojen latausinfratukien vaikutuksesta sähköautojen määrään ja liikenteen päästöihin. Tuloksia odotetaan keväällä 2024. Lisätietoa hankkeen sivuilta osoitteessa https://tietokayttoon.fi/-/latausinfratukien-vaikutus- ajoneuvokantaan-ja-paastoihin-lataava-.

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit